15-12-2022 Kerst en Nieuwjaarswens


Het bestuur van de Stichting Historisch Heerhugowaard wenst al zijn donateurs en andere belangstellenden die onze website bezoeken fijne kerstdagen en een voorspoedig nieuwjaar.

Speciaal voor deze gelegenheid schreef Nel Zuurbier een toepasselijk  gedicht over de historische Stationsweg van Heerhugowaard in de wintertijd.


27-12-2022 Persbericht Regionaal Archief Alkmaar

Op 3 januari is het weer Openbaarheidsdag: dan worden er archiefstukken openbaar die eerder nog waren afgeschermd. De archiefstukken gaan deze keer onder meer over de nasleep van de Tweede Wereldoorlog. Zo zijn er stukken over de Jodenvervolging, over collaboratie en over NSB’ers in Alkmaar en omgeving en in bijvoorbeeld Limmen, Wieringerwerf en Texel. Klik op de kop van dit bericht voor aanvullende informatie.


27-11-2022 Verhuizing website maandag 28 november 2022


Op maandag 28 november 2022 is website van de Stichting Historisch Heerhugowaard verhuisd naar een andere ondersteuningsorganisatie. De website is bij die migratie één op één overgezet en als het goed is dient alles weer gewoon toegankelijk te zijn. Dat betekent dat u niets zou moeten merken van deze verhuizing.

Zonder al te technisch te worden: de software waarop de website nu draait is volledig andere, nieuwe software. Het zou daarom kunnen zijn dat u tijdens een bezoekje aan de website toch tegen een ongemak(je) aan loopt. Mocht zich dat inderdaad voordoen dan verzoek ik u hiervan melding te maken, bij voorkeur via het volgende E-mailadres: PeterMul@HistorischHeerhugowaard.nl.

Excuses voor het mogelijke ongemak. Het goede bericht is echter dat de nieuwe software meer flexibiliteit biedt dan de oude. We hopen dat we u daarmee in de loop van het volgend jaar kennis kunnen laten maken en u nog beter, en aantrekkelijker, kunnen informeren over de activiteiten van onze Stichting.


07-10-2022 Donateursmiddag 22 oktober a.s.


Zoals eerder aangekondigd organiseert de Stichting Historisch Heerhugowaard na twee jaar afwezigheid door de Covid-19 pandemie een donateursmiddag. Op Zaterdag 22 oktober 2022.
Aangezien covid-19 nog niet weg is vragen we u om de basisregels in acht te nemen: blijf thuis bij klachten en houd afstand. We wilden de middag ondanks de toenemende covid besmettingen toch door laten gaan.
Klik op de kop van deze aankondiging voor uitgebreider informatie!


27-07-2022 Aankondiging Donateursmiddag 22 oktober a.s.


Zoals al eerder aangekondigd zal de Donateursmiddag dit jaar plaatsvinden op 22 oktober. Inmiddels kunnen we u ook informeren over de inhoud van het programma.
Op deze middag zal Henk Kauw een presentatie geven over de Westfriese Omringdijk, met o.a. daarin twee filmpjes van Siem de Haan, die het een en ander uitlegt over de Omringdijk en over het Duizend eilandenrijk.
De muzikale omlijsting wordt opnieuw verzorgd door Dick Langedijk.


25-07-2022 Dijk en Waard Tegelproject 


De gemeente Dijk en Waard heeft culturele instellingen uitgenodigd om mee te doen aan projecten om verbinding te stimuleren in de nieuwe gemeente Dijk en Waard en op een leuke manier met elkaar kennis te maken.
In dit kader heeft Atelier6 een drietal wandelroutes ontwikkeld met bijzondere tegels, waarop organisaties zich kunnen presenteren. Ook Stichting Historisch Heerhugowaard doet mee met dit project. In oktober zal de officiële opening van de routes plaatsvinden, maar we kunnen u nu reeds laten zien hoe wij ons als Stichting zullen presenteren op één van de routes met "onze" stoeptegel.


15-07-2022 Fotoalbum over Het Verlaat toegevoegd


Onze voorzitter Gemma Groot heeft uit het grote fotoarchief van Jan de Vries een selectie gemaakt voor een informatief digitaal fotoalbum over Het Verlaat. Door een kleine aanpassing in de lay-out van de website hebben we ruimte gemaakt om meer van dit soort albums te presenteren.
Als u als donateur beschikking heeft over historisch fotomateriaal en hier een toelichting bij kunt geven bieden we ook u hiervoor graag Album-ruimte aan!


19-07-2022 Aanwezigheid Historisch Heerhugowaard op Monumentendag 2022


Dit jaar zal de Stichting Historisch Heerhugowaard ook aanwezig zijn op de Monumentendag van 10 september 2022.

De vorig jaar verschenen "Wandelroute door het Oude Centrum van Heerhugowaard", wordt opgenomen in de verschillende activiteiten die georganiseerd worden. Nadere informatie hierover zal tegen die tijd in het Nieuwsblad van Dijk en Waard verschijnen. Vooruitlopend daarop zijn we op zoek naar mensen die het leuk vinden om die dag als toergids een groepje belangstellenden op deze wandeling te begeleiden.


15-06 2022 Nieuwe brochure Stichting Historisch Heerhugowaard


De afgelopen weken is door onze voorzitter gewerkt aan een nieuwe, geactualiseerde versie van de Brochure over het ontstaan van de Stichting Historisch Heerhugowaard en haar activiteiten. Daarnaast is een korte beschrijving opgenomen over de bestaansgeschiedenis van de polder.
Binnenkort zal de Brochure op diverse plaatsen in onze gemeente beschikbaar zijn (Bibliotheek plus . . . . .).
U kunt de Brochure ook vinden op de download-pagina van deze website en hem desgewenst zelf afdrukken.


15-04-2022 Expositie Historisch Dijk en Waard


Op maandagavond 25 april houden de Stichting Historisch Heerhugowaard en de Stichting Langedijker Verleden een unieke eendaagse expositie in de (verwarmde) feesttent op het Havenplein in Broek op Langedijk. Een leuke gelegenheid om elkaar te ontmoeten onder het genot van een gratis aangeboden kopje koffie en het prijswinnende gebakje uit de wedstrijd "Heel Dijk en Waard Bakt". Aanvang 18:30 uur, eindtijd 22:00 uur.
Klik voor het volledige artikel in het Nieuwsblad Dijk en Waard op de kop van dit nieuwsbericht.


31-03-2022 4 mei herdenking in Dijk en Waard


In Langedijk vindt op 21 april de jaarlijkse Verzetslezing plaats. Spreker is Arie Kaan van onze zustervereniging Stichting Langedijker Verleden. Ook onze donateurs worden hiervoor van harte uitgenodigd!
De Stichting 4 en 5 mei Heerhugowaard organiseert dit jaar wederom traditionele herdenkingen op 4 mei en het ophalen bevrijdingsvuur op 5 mei. Klik voor nadere informatie op de kop van dit bericht.


11-03-2022 Nieuwe cursussen Regionaal Archief Alkmaar


De geschiedenis van je huis uitzoeken
Het Regionaal Archief in Alkmaar biedt ook dit voorjaar weer verschillende cursussen. Het cursusprogramma geeft iedereen de kans kennis te maken met het archief, oude archiefstukken te leren lezen of meer te ontdekken over de geschiedenis van zijn huis.


20-02-2022 Actie verzamelen mailadressen


Recent hebben we onze website op een aantal punten aangepast. En we maken graag gebruik van de mogelijkheid om onze donateurs periodiek te informeren over nieuwsfeiten en ontwikkelingen binnen onze stichting. Zie het artikel uit Daarom zijn we in februari een actie gestart om donateurs waarvan we nog niet beschikken over een mailadres te vragen dit alsnog aan ons door te geven.


12-01-2022 Persbericht Regionaal Archief Alkmaar


Recent heeft het Archief oude registers van de burgerlijke stand uit de jaren 1811-1971 online gezet. Degenen die geïnteresseerd zijn in stamboomonderzoek kunnen nu gewoon thuis hun stamboom uitzoeken.


Schermafbeelding 2022-12-21 160839
Schermafbeelding 2022-12-21 160755