12-06-2023 Locaties stoeptegels zijn bekend!


We ontvingen een bericht van Rien Bakker van Atelier 6 die vorig jaar het stoeptegelsproject de "Tegelroutes Ons Dijk en Waard", de drie wandelroutes, hebben ontwikkeld. De informatie hierover en de routes vind je HIER  op onze website

Atelier 6 heeft inmiddels op veler verzoek alle stoeptegels geïnventariseerd en de locaties in beeld gebracht. Voor geïnteresseerden: via de onderstaande link kun je precies zien waar welke tegel is te vinden. 

https://routeonsdijkenwaard.jouwweb.nl/over-ons


Nb. De tegel van de Stichting Historisch Heerhugowaard ligt op de hoek van de Middenweg en de Beryl.


15-05-2023 Donateursmiddag  2023


Inmiddels is naast de definitieve datum en de locatie ook de spreker voor de donateursmiddag bekend.


We gaan elkaar weer zien op:   Zaterdag 21 oktober 2023,

in Het Ontmoetingscentrum De Brink, Middenweg 168, 1702HE, Heerhugowaard.


Klik hier voor informatie over de spreker en het onderwerp van zijn inleiding.


10-05-2023 Ter herinnering aan Gerard Laan


Op 15 april 2023 bereikte ons het bericht dat Gerard Laan was overleden. Hij was al langere tijd ziek en toch verrast zo’n bericht je weer. Je gaat ook in gedachten terug naar de beginperiode, dat Gerard zich bij ons bestuur heeft gevoegd.
Lees hier de herinneringen van het bestuur aan Gerard.02-04-2023 Datum Donateursmiddag 2023 bekend


Het was een boeiende lezing die Henk Kauw afgelopen jaar tijdens de Doanteursmiddag voor ons in petto had. Zijn verhaal over de Westfriese Omringdijk, de verrasende details en de goed gevonden, vaak vrolijke filmpjes werden enthousiast ontvangen. Het werd daarnaast op de koffiemomenten ook buitengewoon genanimeerd en er werden vele contacten gezocht en gelegd.

Maar helaas hebben we ook moeten constateren dat er op logistiek gebied wat ongemakken waren. Het aantal bezoekers bedroeg bijna 250 mensen, bijna 100 meer dan we in de jaren daarvoor konden verwelkomen. Dat heeft ons enerzijds uiteraard blij verrast maar anderzijds hebben we daardoor een aantal bezoekers moeten teleurstellen. Sommigen hebben daardoor de inleiding van Henk slechts beperkt kunnen volgen omdat zij het presentatiescherm niet konden zien of het geluid niet goed konden horen. Sommigen zijn zelfs voortijdig weg gegaan. Dat spijt ons uiteraard enorm en we zoeken voor de volgende donateursmiddag dan ook naar oplossingen om dit soort problemen volgende keer te vookomen.

Voor nu kunnen we u al wel de datum voor deze volgende middag doorgeven: zaterdagmiddag 21 oktober 2023. We zijn binnen het bestuur nog volop in gesprek over de programma-inhoud en vooral een betere organisatie. Uiteraard gaan we u daar tegen die tijd nader over informeren.


29-03-2023 "Wie kent wie" op een groepsfoto


We ontvingen de volgende vraag van Martin Wagenaar, aktief in Dijk en Waard als maker

van de serie "Veranderend dorpsgezicht" op zijn webblog www.schaduwrijklangedijk.nl

Martin schrijft: 

"Ik ontving een serie foto's waaronder één van een groepsfoto van een bezoek aan Schiphol, te

dateren ergens tussen 1954 en 1958. Staand vijfde van links staat Jan Pik (Broek op Langedijk)

en als zevende zijn verloofde Nel Klerq van Middenweg 40 in Heerhugowaard. Nel's vader had

vier kippenschuren voor de eieren en de oude kippen gingen naar poelier Klercq in de Stationsweg. 

Ik herken verder geen enkele Langedijker en ga er van uit dat het een Heerhugowaardse groep is.

Ik zou het erg leuk vinden, mede in het kader van de Dijk en Waard samenvoeging, om te achter-

halen welke  groep dat is geweest".

Klik HIER voor een grote versie.   

Uw reactie zien we graag tegemoet via de Contactpagina op onze website.


18-03-2023 Verzetslezing Langedijk


Wij ontvingen de uitnoding van de voorzitter van het 4 mei comité Langedijk om de jaarlijkse Verzetslezing onder uw aandacht te brengen. Deze lezing zal dit jaar worden gehouden op 19 april in gebouw De Binding in Zuid-Scharwoude.
De zaal is open vanaf 19:30 uur.

Het is deze keer een bijzonder verhaal uit de geschedenis van Langedijk en daarmee Dijk en Waard. Het thema is schuld en schaamte door gebeurtenissen in de familiekring en is daarmee voor een breder publiek interessant. 
Het persbericht en de poster over de Verzetslezing 2023 kunt  u hier downloaden:
Persbericht en/of Poster.

U bent allen van harte welkom!!


07-03-2023 Ontdek het verleden en heden van Dijk en Waard


Wat weten wij, de inwoners, van onze gemeente? In samenwerking met Erfgoedplatform Dijk en Waard, gemeente Dijk en Waard, Bibliotheek Kennemerwaard, Stichting Promotie Dijk en Waard en de deelnemende musea en locaties is de afgelopen maanden gewerkt aan een programma om (beter) kennis te maken met Dijk en Waard; onze mooie gemeente.
Dijk en Waard heeft een rijke historie. Het verleden geeft reliëf aan het heden en zet onze weg uit naar de toekomst. Erfgoed laat zien waar je vandaan komt en wie je bent. Wil je meer hierover weten? Schrijf je dan in voor de introductiecursus ‘Ontdek het verleden en heden van Dijk en Waard’. Op 4 zaterdagen gaat u op bezoek bij vier musea in Dijk en Waard, die je een beeld geven over de ontstaansgeschiedenis van de omgeving. Dit zijn zeker geen saaie of stoffige musea, laat je maar verrassen door deze pareltjes. Over deze cursus is een informatiefolder beschikbaar (Bibliotheeek, gemeentehuis etc.). U kunt de folder ook HIER downloaden.


03-01-2023 Inhoud van De Overhaal van vóór 2021


Van veel jaargangen zijn nog originele PAPIEREN versies van de Overhaal verkrijgbaar. En natuurlijk gaat er niets boven de complete, fraaie verzameling van alle Overhalen in je boekenkast. Maar vanaf januari 2023 stellen we u ook in de gelegenheid om in digitale vorm kennis te nemen van de oude Overhalen.

Daarvoor hebben we bij elke jaargang een gekleurde "knop" opgenomen en door daar met de muis op te klikken wordt u doorgeleid naar het Regionaal Archief Alkmaar. Hier krijgt u vervolgens de volledige inhoud van de betreffende jaargang in beeld.
Mede om commerciële redenen is dit echter niet geactiveerd voor de laatste twee uitgaven, respectievelijk de Overhalen van 2021 en 2022. Die kunt u uitsluitend via onze webshop, elders op deze website (na)bestellen.


15-12-2022 Kerst en Nieuwjaarswens


Het bestuur van de Stichting Historisch Heerhugowaard wenst al zijn donateurs en andere belangstellenden die onze website bezoeken fijne kerstdagen en een voorspoedig nieuwjaar.

Speciaal voor deze gelegenheid schreef Nel Zuurbier een toepasselijk  gedicht over de historische Stationsweg van Heerhugowaard in de wintertijd.


27-12-2022 Persbericht Regionaal Archief Alkmaar

Op 3 januari is het weer Openbaarheidsdag: dan worden er archiefstukken openbaar die eerder nog waren afgeschermd. De archiefstukken gaan deze keer onder meer over de nasleep van de Tweede Wereldoorlog. Zo zijn er stukken over de Jodenvervolging, over collaboratie en over NSB’ers in Alkmaar en omgeving en in bijvoorbeeld Limmen, Wieringerwerf en Texel. Klik op de kop van dit bericht voor aanvullende informatie.


27-11-2022 Verhuizing website maandag 28 november 2022


Op maandag 28 november 2022 is website van de Stichting Historisch Heerhugowaard verhuisd naar een andere ondersteuningsorganisatie. De website is bij die migratie één op één overgezet en als het goed is dient alles weer gewoon toegankelijk te zijn. Dat betekent dat u niets zou moeten merken van deze verhuizing.

Zonder al te technisch te worden: de software waarop de website nu draait is volledig andere, nieuwe software. Het zou daarom kunnen zijn dat u tijdens een bezoekje aan de website toch tegen een ongemak(je) aan loopt. Mocht zich dat inderdaad voordoen dan verzoek ik u hiervan melding te maken, bij voorkeur via het volgende E-mailadres: PeterMul@HistorischHeerhugowaard.nl.

Excuses voor het mogelijke ongemak. Het goede bericht is echter dat de nieuwe software meer flexibiliteit biedt dan de oude. We hopen dat we u daarmee in de loop van het volgend jaar kennis kunnen laten maken en u nog beter, en aantrekkelijker, kunnen informeren over de activiteiten van onze Stichting.


07-10-2022 Donateursmiddag 22 oktober a.s.


Zoals eerder aangekondigd organiseert de Stichting Historisch Heerhugowaard na twee jaar afwezigheid door de Covid-19 pandemie een donateursmiddag. Op Zaterdag 22 oktober 2022.
Aangezien covid-19 nog niet weg is vragen we u om de basisregels in acht te nemen: blijf thuis bij klachten en houd afstand. We wilden de middag ondanks de toenemende covid besmettingen toch door laten gaan.
Klik op de kop van deze aankondiging voor uitgebreider informatie!


27-07-2022 Aankondiging Donateursmiddag 22 oktober a.s.


Zoals al eerder aangekondigd zal de Donateursmiddag dit jaar plaatsvinden op 22 oktober. Inmiddels kunnen we u ook informeren over de inhoud van het programma.
Op deze middag zal Henk Kauw een presentatie geven over de Westfriese Omringdijk, met o.a. daarin twee filmpjes van Siem de Haan, die het een en ander uitlegt over de Omringdijk en over het Duizend eilandenrijk.
De muzikale omlijsting wordt opnieuw verzorgd door Dick Langedijk.


25-07-2022 Dijk en Waard Tegelproject 


De gemeente Dijk en Waard heeft culturele instellingen uitgenodigd om mee te doen aan projecten om verbinding te stimuleren in de nieuwe gemeente Dijk en Waard en op een leuke manier met elkaar kennis te maken.
In dit kader heeft Atelier6 een drietal wandelroutes ontwikkeld met bijzondere tegels, waarop organisaties zich kunnen presenteren. Ook Stichting Historisch Heerhugowaard doet mee met dit project. In oktober zal de officiële opening van de routes plaatsvinden, maar we kunnen u nu reeds laten zien hoe wij ons als Stichting zullen presenteren op één van de routes met "onze" stoeptegel.


15-07-2022 Fotoalbum over Het Verlaat toegevoegd


Onze voorzitter Gemma Groot heeft uit het grote fotoarchief van Jan de Vries een selectie gemaakt voor een informatief digitaal fotoalbum over Het Verlaat. Door een kleine aanpassing in de lay-out van de website hebben we ruimte gemaakt om meer van dit soort albums te presenteren.
Als u als donateur beschikking heeft over historisch fotomateriaal en hier een toelichting bij kunt geven bieden we ook u hiervoor graag Album-ruimte aan!


19-07-2022 Aanwezigheid Historisch Heerhugowaard op Monumentendag 2022


Dit jaar zal de Stichting Historisch Heerhugowaard ook aanwezig zijn op de Monumentendag van 10 september 2022.

De vorig jaar verschenen "Wandelroute door het Oude Centrum van Heerhugowaard", wordt opgenomen in de verschillende activiteiten die georganiseerd worden. Nadere informatie hierover zal tegen die tijd in het Nieuwsblad van Dijk en Waard verschijnen. Vooruitlopend daarop zijn we op zoek naar mensen die het leuk vinden om die dag als toergids een groepje belangstellenden op deze wandeling te begeleiden.


15-06 2022 Nieuwe brochure Stichting Historisch Heerhugowaard


De afgelopen weken is door onze voorzitter gewerkt aan een nieuwe, geactualiseerde versie van de Brochure over het ontstaan van de Stichting Historisch Heerhugowaard en haar activiteiten. Daarnaast is een korte beschrijving opgenomen over de bestaansgeschiedenis van de polder.
Binnenkort zal de Brochure op diverse plaatsen in onze gemeente beschikbaar zijn (Bibliotheek plus . . . . .).
U kunt de Brochure ook vinden op de download-pagina van deze website en hem desgewenst zelf afdrukken.


15-04-2022 Expositie Historisch Dijk en Waard


Op maandagavond 25 april houden de Stichting Historisch Heerhugowaard en de Stichting Langedijker Verleden een unieke eendaagse expositie in de (verwarmde) feesttent op het Havenplein in Broek op Langedijk. Een leuke gelegenheid om elkaar te ontmoeten onder het genot van een gratis aangeboden kopje koffie en het prijswinnende gebakje uit de wedstrijd "Heel Dijk en Waard Bakt". Aanvang 18:30 uur, eindtijd 22:00 uur.
Klik voor het volledige artikel in het Nieuwsblad Dijk en Waard op de kop van dit nieuwsbericht.


31-03-2022 4 mei herdenking in Dijk en Waard


In Langedijk vindt op 21 april de jaarlijkse Verzetslezing plaats. Spreker is Arie Kaan van onze zustervereniging Stichting Langedijker Verleden. Ook onze donateurs worden hiervoor van harte uitgenodigd!
De Stichting 4 en 5 mei Heerhugowaard organiseert dit jaar wederom traditionele herdenkingen op 4 mei en het ophalen bevrijdingsvuur op 5 mei. Klik voor nadere informatie op de kop van dit bericht.


11-03-2022 Nieuwe cursussen Regionaal Archief Alkmaar


De geschiedenis van je huis uitzoeken
Het Regionaal Archief in Alkmaar biedt ook dit voorjaar weer verschillende cursussen. Het cursusprogramma geeft iedereen de kans kennis te maken met het archief, oude archiefstukken te leren lezen of meer te ontdekken over de geschiedenis van zijn huis.


20-02-2022 Actie verzamelen mailadressen


Recent hebben we onze website op een aantal punten aangepast. En we maken graag gebruik van de mogelijkheid om onze donateurs periodiek te informeren over nieuwsfeiten en ontwikkelingen binnen onze stichting. Zie het artikel uit Daarom zijn we in februari een actie gestart om donateurs waarvan we nog niet beschikken over een mailadres te vragen dit alsnog aan ons door te geven.


12-01-2022 Persbericht Regionaal Archief Alkmaar


Recent heeft het Archief oude registers van de burgerlijke stand uit de jaren 1811-1971 online gezet. Degenen die geïnteresseerd zijn in stamboomonderzoek kunnen nu gewoon thuis hun stamboom uitzoeken.


Schermafbeelding 2022-12-21 160839
Schermafbeelding 2022-12-21 160755