Het bestuur van de Stichting Historisch Heerhugowaard

wenst u allen  fijne kerstdagen en een voorspoedig en gezond 2024


Onze kerst- en nieuwjaarskaart heeft dit jaar als thema het voormalige stationnetje dat vroeger was gelegen bij de spoorwegovergang aan de Middenweg. Opnieuw schreef Nel Zuurbier speciaal voor deze gelegenheid voor ons een toepasselijk gedicht.  


In 1898 opende de Hollandsche IJzeren Spoorweg Maatschappij het station. Bij de samenvoeging in 1938 van de diverse Spoorwgemaatschappijen van Nederland tot Nederlandse Spoorwegen werden 150 kleine stationnetjes gesloten, waaronder "Halte Heerhugowaard Middelweg".
Nog tot ver in de jaren zestig werden de bomen met de hand bediend. Gelukkig was het verkeeer toen nog wat rustiger. In verband met de veiligheid werden de slagbomen al (zeer) ruim voor het passeren van de treinen neergelaten, steevast aanleiding tot lange wachttijden en gemopper!

(Advies i.v.m. kleine lettertjes: door op de kaart (foto en/of gedicht) te klikken verschijnt een grotere afbeelding!)

08-12-2023 Historisch Heerhugowaard klaar voor de Kruizer Fair 


Vandaag (vrijdag) is de ruimte in de Artfarm, waar de Stichting Historisch Heerhugowaard zich zal presenteren tijdens de Kruizer Fair ingericht.

Hiernaast vindt u een filmpje dat een kleine impressie geeft van deze ruimte. 

Zoals u in het filmpje hiernaast ziet hebben we een prachtige plek om de in het onderstaande artikeltje genoemde activiteiten uit te voeren. We nodigen u dan ook van harte uit om zaterdag of zondag een kijkje te komen nemen en met ons in gesprek te gaan. 


Graag tot ziens in de Artfarm. 


22-11-2023 Stichting Historisch Heerhugowaard presenteert zich op de Kruizer Fair in de Artfarm


Op zaterdag 9 en zondag 10 december wordt de jaarlijkse Kruizer Winterfair weer georganiseerd.

Stichting Historisch Heerhugowaard zal daar dit jaar aan deelnemen. U kunt ons bezoeken in een lokaal van de Artfarm aan de Rustenburgerweg 126 te Heerhugowaard ’t Kruis, beide dagen van 11:00 tot17:00 uur. Tijdens deze dagen worden er Historische filmfragmenten en foto’s van ’t Kruis vertoont. Daarbij wordt een leeshoek ingericht met historische boeken. Ook wordt er de mogelijkheid geboden om verhalen met elkaar te delen.


Uiteraard is de Historie van Heerhugowaard breder dan ’t Kruis. Wij verwelkomen ook graag mensen, die iets willen inbrengen over Heerhugowaard, zoals verhalen, foto’s en filmmateriaal. De ontwikkeling van Heerhugowaard heeft een historisch vlucht genomen van Polderlandschap tot forensenstad. De Gemeentelijke fusie Dijk en Waard brengt een geheel ander aanzien. Enerzijds is er veel verloren gegaan en anderzijds is er veel ontstaan, van laag tot hoog. Het is prachtig om terug te kijken in de tijdgeest van toen en nu.

Aanvullende informatie:

Op de afbeelding hiernaast ziet u de inmiddels bijna historisch super8 projector van Henk Kauw, waarmee hij op de fair oude films gaat vertonen.
Schuif met uw muis over de afbeelding en kies:

 • voor de flyer van de Kruizer Winterfair 2023 met informatie over het programma. Door er op te klikken wordt de afbeelding uitvergroot voor een betere leesbaarheid.
 • en of voor de afbeelding van een kerstengel, door op de engel te klikken gaat u automatisch door naar de Facebookpagina van de organisatie van de Fair met het laatste nieuws.


Nieuw: Lees HIER ook het artikel in "Nieuwsblad Dijk en Waard", week 47, pagina 20. 


22-10-2023 Terugblik op de Donateursmiddag van 21 oktober 2023


De donateursmiddag 2023 was weer een buitengewoon geslaagde bijeenkomst. Met een mooie opkomt van zo'n 180 donateurs hebben we genoten van de inleiding van Hans van Santen over het leven van de Alkmaarse wees Wollebrant Geleynssen de Jongh en zijn jaren bij de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Foto's en een korte verslagje van de middag vind u HIER.


Na afloop van de lezing konden de leden de nieuwe editie van ons jaarboek "De Overhaal 2023" in ontvangst nemen.

Deze weer goed met historische verhalen gevulde uitgave is voor niet-donaters ook los verkrijgbaar via onze WEBSHOP. Of via onze donateursadministratie ( Mart Kuiper via 06-51429174).

De al bijna historische Super8 projector waarmee tijdens de fair historische filmpjes worden vertoond

04-09-2023 Campagne Rabo clubsupport

Deze campagne start begin september. De Stichting Historisch Heerhugowaard doet dit jaar ook weer mee met deze sponsoractie. 


Voor iedereen die een rekening heeft bij de Rabobank is er gelegenheid om 3 stemmen weg te geven aan 3 verschillende vrijwilligersorganisaties. U kunt tot 26 september uw stem uitbrengen.

We hopen natuurlijk dat u daarbij ook aan Historisch Heerhugowaard zult denken en er ook op stemt.


Al bij voorbaat hartelijk dank, Stichting Historisch Heerhugowaard.


HOE BRENGT U UW STEMMEN UIT??

Tijdens de stemperiode vindt u op de website van uw Rabobank welke verenigingen en stichtingen meedoen. Hoe meer stemmen een vereniging of stichting krijgt, hoe groter het bedrag dat deze ontvangt.

U stemt via uw Rabo Online Bankieren of de Rabo App:

  1. Log in via Rabo Online Bankieren of de Rabo App.
  2. Klik op Service.
  3. Klik op Lidmaatschap.
  4. Klik op RaboClubSupport.
  5. Klik op Stemmen.
  6. Klik op Breng je stem uit.
  7. Selecteer drie verenigingen of stichtingen waarop je wilt stemmen.
  8. Klik op Stempunten indienen.

12-06-2023 Locaties stoeptegels zijn bekend!


We ontvingen een bericht van Rien Bakker van Atelier 6 die vorig jaar het stoeptegelsproject de "Tegelroutes Ons Dijk en Waard", de drie wandelroutes, hebben ontwikkeld. De informatie hierover en de routes vind je HIER  op onze website

Atelier 6 heeft inmiddels op veler verzoek alle stoeptegels geïnventariseerd en de locaties in beeld gebracht. Voor geïnteresseerden: via de onderstaande link kun je precies zien waar welke tegel is te vinden. 

https://routeonsdijkenwaard.jouwweb.nl/over-ons


Nb. De tegel van de Stichting Historisch Heerhugowaard ligt op de hoek van de Middenweg en de Beryl.


15-05-2023 Donateursmiddag  2023


Inmiddels is naast de definitieve datum en de locatie ook de spreker voor de donateursmiddag bekend.


We gaan elkaar weer zien op:   Zaterdag 21 oktober 2023,

in Het Ontmoetingscentrum De Brink, Middenweg 168, 1702HE, Heerhugowaard.


Klik hier voor informatie over de spreker en het onderwerp van zijn inleiding.


10-05-2023 Ter herinnering aan Gerard Laan


Op 15 april 2023 bereikte ons het bericht dat Gerard Laan was overleden. Hij was al langere tijd ziek en toch verrast zo’n bericht je weer. Je gaat ook in gedachten terug naar de beginperiode, dat Gerard zich bij ons bestuur heeft gevoegd.
Lees hier de herinneringen van het bestuur aan Gerard.02-04-2023 Datum Donateursmiddag 2023 bekend


Het was een boeiende lezing die Henk Kauw afgelopen jaar tijdens de Doanteursmiddag voor ons in petto had. Zijn verhaal over de Westfriese Omringdijk, de verrasende details en de goed gevonden, vaak vrolijke filmpjes werden enthousiast ontvangen. Het werd daarnaast op de koffiemomenten ook buitengewoon genanimeerd en er werden vele contacten gezocht en gelegd.

Maar helaas hebben we ook moeten constateren dat er op logistiek gebied wat ongemakken waren. Het aantal bezoekers bedroeg bijna 250 mensen, bijna 100 meer dan we in de jaren daarvoor konden verwelkomen. Dat heeft ons enerzijds uiteraard blij verrast maar anderzijds hebben we daardoor een aantal bezoekers moeten teleurstellen. Sommigen hebben daardoor de inleiding van Henk slechts beperkt kunnen volgen omdat zij het presentatiescherm niet konden zien of het geluid niet goed konden horen. Sommigen zijn zelfs voortijdig weg gegaan. Dat spijt ons uiteraard enorm en we zoeken voor de volgende donateursmiddag dan ook naar oplossingen om dit soort problemen volgende keer te vookomen.

Voor nu kunnen we u al wel de datum voor deze volgende middag doorgeven: zaterdagmiddag 21 oktober 2023. We zijn binnen het bestuur nog volop in gesprek over de programma-inhoud en vooral een betere organisatie. Uiteraard gaan we u daar tegen die tijd nader over informeren.


29-03-2023 "Wie kent wie" op een groepsfoto


We ontvingen de volgende vraag van Martin Wagenaar, aktief in Dijk en Waard als maker

van de serie "Veranderend dorpsgezicht" op zijn webblog www.schaduwrijklangedijk.nl

Martin schrijft: 

"Ik ontving een serie foto's waaronder één van een groepsfoto van een bezoek aan Schiphol, te

dateren ergens tussen 1954 en 1958. Staand vijfde van links staat Jan Pik (Broek op Langedijk)

en als zevende zijn verloofde Nel Klerq van Middenweg 40 in Heerhugowaard. Nel's vader had

vier kippenschuren voor de eieren en de oude kippen gingen naar poelier Klercq in de Stationsweg. 

Ik herken verder geen enkele Langedijker en ga er van uit dat het een Heerhugowaardse groep is.

Ik zou het erg leuk vinden, mede in het kader van de Dijk en Waard samenvoeging, om te achter-

halen welke  groep dat is geweest".

Klik HIER voor een grote versie.   

Uw reactie zien we graag tegemoet via de Contactpagina op onze website.


18-03-2023 Verzetslezing Langedijk


Wij ontvingen de uitnoding van de voorzitter van het 4 mei comité Langedijk om de jaarlijkse Verzetslezing onder uw aandacht te brengen. Deze lezing zal dit jaar worden gehouden op 19 april in gebouw De Binding in Zuid-Scharwoude.
De zaal is open vanaf 19:30 uur.

Het is deze keer een bijzonder verhaal uit de geschedenis van Langedijk en daarmee Dijk en Waard. Het thema is schuld en schaamte door gebeurtenissen in de familiekring en is daarmee voor een breder publiek interessant. 
Het persbericht en de poster over de Verzetslezing 2023 kunt  u hier downloaden:
Persbericht en/of Poster.

U bent allen van harte welkom!!


07-03-2023 Ontdek het verleden en heden van Dijk en Waard


Wat weten wij, de inwoners, van onze gemeente? In samenwerking met Erfgoedplatform Dijk en Waard, gemeente Dijk en Waard, Bibliotheek Kennemerwaard, Stichting Promotie Dijk en Waard en de deelnemende musea en locaties is de afgelopen maanden gewerkt aan een programma om (beter) kennis te maken met Dijk en Waard; onze mooie gemeente.
Dijk en Waard heeft een rijke historie. Het verleden geeft reliëf aan het heden en zet onze weg uit naar de toekomst. Erfgoed laat zien waar je vandaan komt en wie je bent. Wil je meer hierover weten? Schrijf je dan in voor de introductiecursus ‘Ontdek het verleden en heden van Dijk en Waard’. Op 4 zaterdagen gaat u op bezoek bij vier musea in Dijk en Waard, die je een beeld geven over de ontstaansgeschiedenis van de omgeving. Dit zijn zeker geen saaie of stoffige musea, laat je maar verrassen door deze pareltjes. Over deze cursus is een informatiefolder beschikbaar (Bibliotheeek, gemeentehuis etc.). U kunt de folder ook HIER downloaden.


03-01-2023 Inhoud van De Overhaal van vóór 2021


Van veel jaargangen zijn nog originele PAPIEREN versies van de Overhaal verkrijgbaar. En natuurlijk gaat er niets boven de complete, fraaie verzameling van alle Overhalen in je boekenkast. Maar vanaf januari 2023 stellen we u ook in de gelegenheid om in digitale vorm kennis te nemen van de oude Overhalen.

Daarvoor hebben we bij elke jaargang een gekleurde "knop" opgenomen en door daar met de muis op te klikken wordt u doorgeleid naar het Regionaal Archief Alkmaar. Hier krijgt u vervolgens de volledige inhoud van de betreffende jaargang in beeld.
Mede om commerciële redenen is dit echter niet geactiveerd voor de laatste twee uitgaven, respectievelijk de Overhalen van 2021 en 2022. Die kunt u uitsluitend via onze webshop, elders op deze website (na)bestellen.